Oncologische handzorg
"Wist u dat patiënten met een uitgezaaide kanker meer kans hebben op overleving als ze in beweging blijven? Dan is het toch van groot belang dat de handen en voeten in optimale conditie blijven. 33% van de kankerpatiënten krijgt tijdens de behandeling of het herstelproces te maken met bijwerkingen aan de voeten en/of de handen als direct gevolg van de behandeling."
Na een pittige studie bij MischaNagel.nl heb ik op 9 september 2022 mijn diploma behaald en mag ik mij nu Oncologisch handzorgverlener (OHV) noemen. De definitie van een OHV is: "een oncologisch handzorgverlener is een handzorgverlener die zich bewust is van de ziekte kanker en de behandeling ervan, zodat zij/hij veilige en doelmatige handzorg kan verlenen in afstemming met de behandelend specialist/oncologisch verpleegkundige of huisarts".
Als OHV-er sta ik geregistreerd onder nummer: 211159, zie
mijn vermelding in de verwijsgids van het IKNL:
Het doel is om een directe bijdrage te kunnen leveren aan het herstel van de patiënt en diens kwaliteit van leven. We richten ons daarbij op het ondersteunen van het zelfmanagement. Als door behandelingen tegen kanker je nagels los gaan zitten, gaan bladderen of inscheuren kan dat behoorlijk pijnlijk zijn en van grote invloed zijn op je dagelijkse leven.
Tijdens deze studie heb ik veel geleerd over het ontstaan van kanker, soorten kanker en de verschillende behandelingen van kanker. Bij de behandeling van kanker ontstaan vaak nare bijwerkingen zoals huidproblemen en hand- voetproblemen. Bij chemotherapie en doelgerichte therapie kunnen voorkomen: een droge huid (xerosis), kloofjes (fissuren) en ontstekingen aan nagelriemen of nagelwallen (paronychia). Bij chemotherapie kunnen de nagels loslaten (onycholysis) en bij doelgerichte therapie kunnen schimmelinfecties in de nagels ontstaan. Bij immuuntherapie kunnen ook problemen ontstaan aan de huid, handen en voeten.
Fissuren (kloofjes)
Fissuren (kloofjes)
Onycholysis (loslating)
Onycholysis (loslating)
Paronychia (ontsteking)
Paronychia (ontsteking)
Xerosis (droge huid)
Xerosis (droge huid)
Medische handzorg begint meer aandacht te krijgen. Uiterst noodzakelijk, want 23% van de vrouwen met borstkanker ondervindt nagelverlies ten gevolge van de behandeling, een cosmetisch zeer ontsierende en uiterst pijnlijke bijwerking.
Nagelbehandelingen bij kankerpatiënten vereist dan ook gespecialiseerde kennis.
Graag wil ik patiënten helpen met het verlichten van hand- en nagelproblemen en pijn aan de extremiteiten die zijn ontstaan tijdens de kankertherapieën. Nog mooier is het als patiënten bij mij kunnen komen voordat zij met de behandelingen gaan starten. Dan kan ik preventieve zorg geven en adviseren om problemen aan handen en nagels zo veel mogelijk voor te zijn. Dit kan en mag meestal niet met behulp van kunstnagels, maar juist met goede zorg en het tijdig signaleren van eventuele problemen.  De huid en nagels controleer ik bij iedere afspraak. Mochten de bijwerkingen te ernstig worden, kunnen we contact opnemen met de behandelend arts. In een enkel geval kan ik met speciale gel en zijde een kapotte nagel repareren om te voorkomen dat deze verder inscheurt.​​​​​ 

reparatie met speciale zijde

Tijdens de eerste afspraak vindt een intakegesprek plaats: we gaan we een aantal vragen doornemen en ik ga je handen en nagels bekijken (ik kijk daarbij ook naar de voeten).  Indien nodig kan ik een passieve manicure toepassen. Vervolgens maak ik in overleg een concept behandelplan dat we kunnen voorleggen aan het oncologisch zorgteam. Daarin vraag ik toestemming voor de inzet van handverzorging en advies. Oncologische handzorg wordt helaas (nog) niet vergoed door zorgverzekeraars. Wel kunnen we een verzoek indienen om gebruik te maken van de coulanceregeling van jouw zorgverzekering.
Back to Top